Няколко "необясними" решения

Реверанс към ТЕЦ "Варна"


В одитния доклад е описана ситуация, при която през 2007 г. ТЕЦ "Варна", собственост на ЧЕЗ, успява да се договори с НЕК да продава повече ток, при това на цена, 20% по-висока от регулираната. НЕК взима решение "в полза на бизнес интересите" на ТЕЦ "Варна" и сключва договор, според който ще изкупува по-скъпата енергия и ще я изнася. При това ТЕЦ "Варна" решава къде ще се изнася. В същото време в първите два месеца на 2008 г. централата не е осигурила никакво електричество за НЕК, при което компанията е принудена да купува ток на свободния пазар и на по-високи цени.


Да ти плащат, без да работиш
Одиторът се натъква и на случаи, при които плащанията по договорите със служители на НЕК са продължавали и след напускането на лицата. В единия случай самият договор е бил без подпис.


Вечният "Цанков камък"


Описан, разбира се, е и случаят с язовира "Цанков камък". "Прави впечатление, че всички имоти, закупени от НЕК за строителството на язовира, са предмет на ипотека. Същите са ипотекирани, без да е извършена пазарна оценка за действителната им стойност", пише в доклада. Обясненията на представителите на НЕК са, че оценка не е правена, защото щяла да струва 3-4 млн. лв., а дружеството "е изтеглило изключително изгоден заем". Според одита има риск от предсрочна изискуемост на кредитите, което може да наложи продажбата на целия хидроенергиен възел.


Време е за почивка


Само за 2008 г. почивните бази на Националната електрическа компания са донесли загуба от 4 млн. лв. За първото полугодие на 2009 г. те са 2.6 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK