Около 1.1 млн. лв. ще са нужни за включването на АЕЦ "Белене" към електропреносната мрежа

За да се включи изградената АЕЦ "Белене" към електропреносната мрежа, в нея до 2020 г, ще трябва да се вложат около 1.1 млрд. лв. Това съобщи изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов.


Той заяви, че в плана за развитие на електропреносната мрежа за следващите 9 години до 2020 г. са заложени два варианта - с и без изграждането на атомната централа. Йотов уточни, че засега се работи по първия вариант. В него се предвиждат инвестиции в размер на малко повече от 500 млн. лв. Ако централата бъде изградена, инвестициите щенараснат до 1.1 млрд. лв.


Износът на електроенергия на България към 29 май тази година е с 96.5% повече от този за същия период на 2010 г., съобщи Иван Йотов. Вътрешното потребление нараства с около 5.5%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK