Научен модел доказа балон с акциите на LinkedIn

Чрез сравнение на колебанията в нормалните акции, учените установяват дали цените на акциите не са изкуствено завишениТрима учени твърдят, че акциите на корпорацията LinkedIn са образували балон по време на първите четири дни на търговия. Те са определили балона окончателно с помощта на специално разработен за целта модел. Той може да установи в реално време дали цените на пазара са обречени на срив.


"Ако инвеститорите могат да забележат спекулативно увеличение в кратък срок, те могат да се избегнат прегряване на пазара и да разпределят по-добре своите капитали", каза професорът по финанси Робърт Джароу от Университета Корнел, който е развил изследването заедно с математиците Юнес Кчиа от Ecole Polytechnique и Филип Протер от Колумбийския университет.


Статията с модела, която в момента се рецензира за публикуване, сравнява колебанията на цените - така наречената "нестабилност" (volatility) - с колебанията на нормалните акции, чиято цена е това, което бихте платили, ако ги държите завинаги. Ако нестабилността на акциите, които изследвате, е по-висока от тази на нормалните акции, има балон.
Така например акциите на LinkedIn се увеличиха с повече от два пъти за първия си ден на търговия на Нюйоркската фондова борса, а на 24 май (в този срок учените са ги изследвали) отново приключиха с цена два пъти по-висока от IPO цената им. От тогава акциите леко спаднаха, но в сряда, след само 9 дни на търговия, те надвишават IPO цената си с над 70%.


Моделът показва, че с покачването на акциите, нестабилността става необичайно голяма.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK