Сеп Блатер ще управлява ФИФА още един мандат

Сеп Блатер бе преизбран за президент на ФИФА в сряда, след като голям корупционен скандал го остави като единствен кандидат, който може да се справи със спорт, зашеметен от вълна от обвинения в подкупи.75-годишният швейцарец, който става президент за пръв път през 1998 г., окончателно встъпи в четиригодишен мандат като ръководител на управляващия орган по футбол след гласуване на конгреса на ФИФА.Той получи 186 от 203 гласа.


След напрегната седмица на полемики върху неоспорената кандидатура на Блатер, той сияеше, когато влезе в конгресната зала, съпроводен от овации и аплодисменти. Той веднага предприе стъпки към сериозна реформа, като спечели подкрепата на събранието за своето предложение бъдещият домакин на Световната купа да бъде избиран чрез гласуване от всички 208 федерации, вместо на 24-членния изпълнителен комитет.С изборите приключи тежка седмица за Блатер, който трябваше да се бори с обвиненията, насочени към висшите ешелони на ФИФА и себе си в корупция.


Единствен конкурент на Блатер, катарският изпълнителен член на комисията Мохамед бин Хамам, се оттегли от надпреварата миналия уикенд. Той беше отстранен от длъжност. Очаква го пълно разследване на твърденията, че е подкупил карибските избиратели по време на кампанията. Вицепрезидентът Джак Уорнър от Тринидад също беше отстранен поради участие в преполагаемите корупционни схеми.


В понеделник генералният секретар на ФИФА Джером Валке бе принуден да признае, че е написал в имейл, че Катар е "купил" Световната купа за 2022 г. Той заяви, че е имал предвид само голямото финансово влияние на Катар и че никога не е обвинявал страната в купуване на гласове.ФИФА направи 631 млн. USD печалба през четирите години до Мондиал 2010 в Южна Африка, 202 от които бяха придобити през последната година.Четиригодишният финансов цикъл показа доходи от 4,19 млрд. USD от телевизионни и търговски сделки, 87% от които свързани директно със Световната купа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK