Над 50% от модулите на информационната система на НЗОК не работят

Над 50% от модулите на информационната система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не работят, въпреки че тя вече е платила близо 4 млн. EUR за създаването им и поддръжката им. Това показват резултатите от вътрешен одит на системата, извършен от информационния отдел на НЗОК. Става дума за системата, която поддържа елекронното пациентско досие, отчетите на общопрактикуващите лекари и болниците. "Тя трябваше да заработи пълноценно още през 2008 г. и по документи тя функционира", казва управителят на НЗОК д-р Нели Нешева. На практика обаче се окзва, че системата работи добре само наполовина.


От 21 модула работят само 8. Останалите 13 въобще не работят или функционират само частично.  "Сред неработещите модули попадат най-важните като мениджмънт на финансовата отчетност, мениджмънт на договрите и на обществените поръчки", коментира директорът на информационния отдел на касата Гергана Ненчовска.Причината за неразборията със системата, изградена от консорциума "Булл", не беше назована от д-р Нешева в прав текст. Но от одита става ясно, че предишното ръководство на касата, което е подписало договора за изпълнение на информационната система, не е догледало съществени клаузи в него. Например договорът обвързва силно касата с разработчика на системата. Така без него експертите в НЗОК не могат да контролират системата и данните, които фигурират в нея. Изпълнението на проекта е предвиждало обучение на експертите от касата за работа със системата, но то не е било направено. Проверката показва също, че изпълнителят на проекта не е спазил редица свои задължения по договора, за което не му е била потърсена сметка на време.


"Това, което предстои да направим, е да подложим системата на независим одит, който ако потвърди нашите резултати", обясни д-р Нешева. Системата няма да бъде подменяна с нова, просто ще бъдат отстранени проблемите по сегасъществуващата. Това по думите на д-р Нешева няма да коства допълнители средства на касата, защото ще бъдат задействани предпазни клаузи по договора с "Булл". НЗОК задържа последното плащане от 300 хил. лв. към консорциума заради неизпълнените ангажименти от негова страна.  Докато системата не започне да функционира полъноценно не може да продължи и развитието на електронното здравеопзване у нас.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK