Прекрасното съжителство на НЕК, АЕЦ "Белене" и някои други играчи

Британската Parsons и българската "Парсънс"


През 2005 г. НЕК сключва договор с британската Parsons да консултира АЕЦ "Белене". След предоговаряне компанията става и архитект-инженер на проекта. Фактурите обаче се издават от регистрираната в България "Парсънс И&С", която по-късно е преименувана на "Уорлипарсънс Юръп енерджи сървис" и сменя регистрацията си. Преди да я смени обаче, тя е на същия адрес, където е и "Риск инженеринг". Тя също е консултант по проекта и е собственост на Богомил Манчев. Проверката на финансовия специалист открива поредица нередности при отношенията между НЕК и британската Parsons.


400% повече работа?
Първоначално договорената стойност на услугите с Parsons е 16.8 млн. EUR. Впоследствие тя е предоговорена и НЕК е платила на британската компания 69.8 млн. EUR, което е 4 пъти повече от първоначално договорената цена.


Дългосрочно мислене


Договорът с британците е сключен въз основа на намерението на правителството за изграждане на АЕЦ "Белене", което през 2005 г. се е очаквало да приключи през 2010 г. Въпреки това двете страни се договарят за съвместна работа в продължение на 10 години. С тази позиция българската компания е поела ангажимент да финансира консултанта и след заложеното приключване на централата.


Няма данъци, има данъци


Между Parsons и НЕК има подписано споразумение за избягване на двойното данъчно облагане между България и Великобритания. По този начин изпълнителят не плаща данъци на българската държава. След като е установено, че британската компания има дъщерно дружество в България, коментарът на одитора е, че двете са свързани лица по смисъла на закона и съответно Parsons трябва да плаща данъци и в страната, което не се случва.


Човеци и човекомесеци


Друга констатация в доклада на одитора е, че НЕК нецелесъобразно е увеличила значително плащането за т. нар. човекомесец на "Парсънс И&С". Проверката показва, че освен това платените възнаграждения са повече на брой от реално осигуряваните лица във фирмата. Въпреки това НЕК е продължила да плаща по график.


Съветите на Deloitte


От 2005 г. насам НЕК е сключила три договора с консултантската компания Deloitte. Компанията е единственият участник в процедурата, с който не са спазени изискванията на Закона за обществените поръчки. "Прави впечатление, че сключените договори са с много общи параметри. В първия договор е заложено следващите да се сключват само с този изпълнител", коментира одиторът. На всичкото отгоре в него НЕК се задължава да изплати парите на Deloitte дори ако компанията не си свърши работата или ако договорът бъде прекратен. Консултантът е бил задължен всеки месец да предоставя доклади за дейността си, които одитът установява, че всъщност са били "записки от по половин страница". В част от тях дори не е ставало дума за работата по АЕЦ "Белене", а по други обекти. Въпреки това те са били приемани от служители на НЕК без забележки, а Deloitte са си получили заплащането от 1.7 млн. EUR "въпреки констатираните нарушения между договорено и свършено". Одиторът напомня за проблемния заем на НЕК от "БНП Париба", консултиран от същата компания, и препоръчва на държавната компания да проучи възможностите за търсене на отговорност Deloitte.


И накрая - весела история с тръби


През 2008 г. НЕК сключва с "Пътни строежи - Велико Търново" договор за изграждане на водоснабдяване за АЕЦ "Белене" за 1 млн. лв., които са изплатени, въпреки че по-голямата част от дейностите не са изпълнени, включително поставянето на нови тръби. Следващата година държавната компания сключва нов договор със същата фирма, със същия предмет на дейност и срок за изграждане - два месеца. Фактурите обаче са издадени след два дни, или както пише в одита, "за по-малко от 48 часа са изпълнени дейностите по изкоп и полагане на тръби от 881 метра", за което компанията е получила 130 хил. лв. Веднага след това е изготвен и констативният акт за годността на строежа. Той е съставен от комисия в състав от двама души - представител на НЕК и на фирмата изпълнител, които са извършили изпитание на тръбите. "Тоест извършено е изпитание на фактически неизграден участък. Предвид последното са налице конкретни данни за измама при изготвяне на документи с невярно съдържание", пише одиторът и препоръчва да бъдат сезирани компетентните органи, а НЕК да потърси отговорност от служителите си и от фирмата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK