САЩ продават на Fiat последните 6% от дела си в Chrysler

Американското финансово министерство е постигнало споразумение за продажбата на последните 6% от дела си в автомобилния производител Chrysler на италианския Fiat. Нетната печалба за правителството от сделката възлиза на 560 млн. USD. Белият дом инвестира 12.5 млрд. USD в Chrysler, за да спаси компанията от фалит през 2009 г. като част от спасителния план на правителството за автомобилната индустрия. Другият голям производител, който избегна банкрут благодарение на помощта, беше General Motors.


След финализирине на сделката с Fiat финансовото министерство ще си получи обратно сумата от 11.2 млрд. USD от главницата, лихвите и прекратени ангажименти. Правителството няма как да възстанови напълно разликата от 1.3 млрд. USD. Въпреки това финансовият министър Тимъти Гайтнър обясни, че спасителната помощ от държавата е помогнала на автомобилната индустрия да премине през една от най-тежките кризи и вече започва да създава работни места.


Италианската автомобилна компания Fiat се съгласи да плати на САЩ 500 млн. USD за 98 461 акции на Chrysler. Финансовото министерство също така има опция да купи книжата, които държи пенсионният осигурителен фонд United Auto Workers, за които Fiat е изразил готовност да плати още 75 млн. USD. От тях обаче само 60 млн. USD ще останат  в американската хазна, другите 15 млн. USD ще отидат за канадското правителство.


Преди обявяване на сделката Fiat държеше 46% от Chrysler. След придобиването на новите акции италианците ще станат мажоритарен собственик в американския производител с дял от 52%. Именно това беше една от целите за 2011 г. на главният изпълнителен директор на Fiat Серджо Маркионе.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK