Технология на източването

Технология на източването

©Държавна фирма, липса на прозрачност, липса или нежелание за контрол. И най-вече - осъзнаване на факта, че последици никога няма. Това е рецептата за печелене на нерегламентирани пари. Доказателството е доклад относно извършен вътрешен одит на НЕК, с който разполага в. "Пари" и който допълва картината от информацията в появилото се в сряда писмо на одитора Велко Пеев. Докладът от 25 страници е показателен за функционирането на държавната компания като удобно място за малки и големи сделки под масата. На фона на 117-те млн. EUR, които поради липсата на всякакви документи може да се определят като "изчезнали", при останалите факти не са споменати подобни крупни суми. Но начинът на процедиране в НЕК позволява предположението, че такива има.


От тръбите до реакторите


Основната част от доклада, разбира се, е свързана с АЕЦ "Белене", но стряскащите неща там далеч не са свързани само с тези 117 милиона. Финансовата проверка е установила редица нередности, при които парите на компанията буквално текат към спорни бенефициенти, при това за несвършена работа. Като се започне от необосновано завишената стойност на договора с консултанта и архитект на проекта "Парсънс" в размер на 400% и се стигне до двукратното изграждане на водопровод, който въпреки че не е видял лопата, получава писмена гаранция от комисия от двама експерти, че... ще издържи на налягането. Като в комичен разказ. Не е известно с какво точно фирмата изпълнител е заслужила да получи 1.2 млн. лв. за нищо. Трети случай е услугата за ТЕЦ "Варна" да продава излишен ток, което ощетява НЕК, а месеци по-късно не изпълнява задълженията си за подаване на електричество и в разгара на газовата криза през 2008 г. националната компания е принудена да купува от АЕЦ "Козлодуй" на нерегулирани цени, съответно доста по-скъпо, отколкото същия ток от централата през посредници. Историите са от страшни до комични. Например със служителите, които след изтичане на договора за работа и съответно напускане продължават да получават заплата.
Практиката продължава, реакции няма


На моменти прилича на обикновено безхаберие, но в повечето случаи са шуробаджанашки и далавераджийски схеми, при това в немалки размери. Макар и повече от първоначално изтеклите пет страници обаче и този доклад е само малка част от картината. Ако се вярва на бившия служител във финансовото министерство Тенчо Попов, крайният доклад от одита е 100 страници и съответно доста по-обхватен. Проблемът е, че този доклад е известен на ръководството на БЕХ, на икономическия министър, на премиера и най-вече на прокуратурата от година и половина, но никой от изброените нито е реагирал, нито е потърсил отговорност. Формално има две образувани дела, съобщи главният прокурор, но работи ли се по тях - това също не знаем. В същото време и въпреки че от одита се вижда, че АЕЦ "Белене" е по-малко проект и повече многомилиардна лъжица, оптимистичните прогнози за проекта продължават (виж стр. 6). Дори след появата на фактите в публичното пространство икономическият министър не обясни защо досега е мълчал и се опита да обясни къде са част от парите. Но между обясненията и липсата на абсолютно каквито и да било документи за тях разликата не е малка. И докато четете това, в Националната електрическа компания някой точно в този момент прилага същата елементарна схема, която дори не е достатъчно скрита, че да не бъде хваната при финансова проверка. Но какво от това, след като последици от такава не би имало.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK