Омбудсманът: Данъчните декларации за безработни да отпаднат 

Преди време шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова каза, че това задължения ще отпаднеДанъчните декларации за безработните трябва да отпадбат, съобщиха от кабинета на омбудсмана на Република България Константин Пенчев. При него са постъпили много жалби, свързани със задължението безработни лица да подават годишна данъчна декларация по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).


Съгласно чл. 52, ал. 1, т. 1 от ЗДДФЛ, не са задължени да подават годишна данъчна декларация лицата, които са получили само доходи от трудови правоотношения, когато към 31 декември на данъчната година лицето има само един работодател и той е определил годишния размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения и пълният размер на данъка за данъчната година е удържан до 31 януари на следващата година.


Преди време председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че проблемните законови разпоредби ще бъдат отменени, след обсъждане и гласуване от страна на народните представители. Според Пенчев ако бъде отменено задължението на безрботните да подават декларации това ще намали административната тежест от една страна, а от друга ще отпадне ангажимента на българите без работа да ходят до НАП.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK