Groupon подаде документи за IPO

Сайтът за онлайн промоции Groupon е подал документи за първично публично предлагане, надявайки се да спечели от най-големия инвеститорски интерес към онлайн компании от спукването на дотком балона преди десет години. Фирмата се надява да събере 750 млн. USD от своето IPO, за което се спекулираше от месеци и което ще бъде следено под лупа като барометър за това дали оценките на интернет компаниите не са станали прекалено високи. През април източници казаха пред Ройтерс, че Groupon може да събере над 1 млрд. USD при предлагане, което ще повиши оценката му до 15 – 20 млрд. USD.


В подадените в четвъртък документи де се споменава броят продавани акции или тяхната цена. Основан през 2008 г., Groupon предлага намаления за голям брой стоки и услуги, но само след като желаещите достигнат определена бройка. Компанията има 83.1 млн. потребители и предлага сделки съвместно с 57 хил. магазина в 43 държави. В края на миналата година Google предложи 6 млрд. USD за компанията, но офертата беше отхвърлена.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK