Кабинетът не бил наясно с продажбата на "Булгартабак"

Министерският съвет не е обсъждал параметрите, по които ще се продава "Булгартабак", заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол. Преди месец Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви, че е готова с изискванията за бъдещия купувач, но от думите на премиера стана ясно, че правителството не е запознато с тях. Той допълни, че нито един член на Надзорния съвет на агенцията не е гласувал против избраната процедура, а единственият въздържал се е бил представителят на БСП Руси Статков.  "Можеше да ни поздравите, че в условията на тази тежка криза успяхме да преведем 35 млн. лв. на тютюнопроизводителите, които с голяма радост ги получиха", каза още Борисов, въпреки че репликата няма общо със зададения въпрос. 


След обявяването на критериите агенцията за приватизация беше критикувана, защото те са силно социални. Има изисквания за запазване на работните места и задължително изкупуване на тютюн, но няма ясни параметри за размер на инвестиции, нито пък обявена минимална цена. 


Според опозицията Борисов бяга от отговорност по въпросите за приватизацията на тютюневия холдинг. "Вашата цел не е да приватизирате на добра цена и да гарантирате развитието на дружеството, нито да гарантирате правата на работниците", каза Румен Овчаров от БСП. Той допълни, че чрез тази процедура правителството гарантира един предварително известен купувач, който ще получи "Булгартабак"  "на тепсия".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK