Конституционният съд отмени национализацията на пенсионните фондове

Конституционният съд определи като противоконституционна и отмени т. нар. частична национализация на средства от професионалните пенсионни фондове, приета в края на миналата година. Според решението на съда прехвърлянето на 100 млн. лв. от индивидуалните партиди на осигуряващите се към държавата нарушава конституционни права на гражданите като правото на частна собственост и свободна стопанска инициатива. До решението на съда от 31 май се стигна, след като депутати от СДС инициираха подписка в парламента. Общо 52-ма депутати са подписали иска за сезиране на съда, като са посочили, че промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) нарушават неприкосновеността на частната собственост на осигурените лица. Съюзът на юристите в България също определя промените като недопустимо посегателство срещу правото на разпореждане със собственост.


Предистория на национализацията


Намерението на ГЕРБ да национализира професионалните пенсионни фондове беше обявено в края на октомври под натиска на синдикатите. Тогава правителството искаше да се прехвърлят всички натрупани 500 млн. лв. в специално създаден държавен солидарен фонд към НОИ за ранно пенсиониращите се работници първа и втора категория труд. Седмица по-късно управляващите отстъпиха от идеята си, защото тя беше посрещната остро от ръководството на фондовете и от икономисти. Още тогава директорът на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов определи идеята като престъпление срещу собствеността на хората и по-конкретно посегателство върху частна собственост, т. е. нарушава се чл. 17 на конституцията. Според Българската стопанска камара прехвърлянето е безпрецедентна намеса на правителството във финансовата система с последствия, които пряко ще повлияят върху стабилността на банковия и небанковия сектор. Самите пенсионни дружества също бяха шокирани от идеята и обясниха, че решението е било взето, без да се познава дейността на професионалните фондове.
Сезиране на съда


Въпреки това в средата на декември миналата година депутатите приеха промените в КСО и решиха прехвърлената сума да бъде 100 млн. лв. Обяснението беше, че фондовете работели лошо и са признали, че няма да успеят да започнат изплащане на полагащите се пенсии от 2011 г. Социалният министър Тотю Младенов обясни, че решението цели да се защитят хората с индивидуални партиди. Веднага след приемането на решението депутатите от Синята коалиция инициираха събирането на подписи за сезиране на Конституционния съд.


Нарушение след нарушение


Според решението от 31 май прехвърлянето на средства от професионален фонд във фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване може да става само с изрично изявено желание на лицето, а не чрез законова императивна уредба, посочва в мотивите си Конституционният съд. Според него отношенията между пенсионните дружества и осигуряващите се изключва намесата на държавата, каквато представляват промените в КСО. Освен правото на частна собственост и на разпореждане с нея е нарушено и правото на свободна стопанска инициатива. Причината за това е, че прехвърлянето на средства от индивидуалните партиди на лицата към държавата има негативен ефект върху дейността на пенсионните дружества - инвестирането на средствата на осигуряващите се и осигуряването на доходност върху тях. Според съда подобна антипазарна мярка нарушава пазарната свобода като основен принцип, върху който се основава икономиката. Национализирането създава също несигурност за пенсионните дружества, което според съдебното решение е нарушение и на друг член на конституцията, според който българските и чуждестранните инвестиции и стопанска дейност подлежат на закрила от закона. Така близо половин година след приемането му,  решението да се прехвърлят 100 млн. лв. от частните фондове към държавата беше отменено от Конституционния съд, тъй като нарушава основния закон на страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK