Производствените цени в Европа са нараснали през април

Производствените цени в Европа са нараснали през април, увеличавайки натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да вдигне водещата си лихва, сочат публикувани днес данни на Евростат, цитирани от БТА. Производствените цени в еврозоната са нараснали с 0.9 процента спрямо 0.8 процента през март, съобщи европейската статистическа служба. На годишна основа увеличението на цените е 6.7 на сто.


Анализаторите очакваха покачване на цените от 0.8 процента на месечна основа през април и 6,6 на сто на годишна основа в еврозоната. През април ЕЦБ вдигна лихвата си с 25 базисни пункта до 1,25 на сто за първи път от три години. Според много икономисти ЕЦБ ще продължи да затяга паричната си политика през следващите месеци. В 27-те страни членки на ЕС производствените цени са се увеличили с 1 процента през април на месечна основа и с 7.8 на сто на годишна основа. В България производствените цени на месечна основа са нараснали с 0.6 процента, а на годишна основа увеличението е с 10.7 процента, едно от най-големите в ЕС за април.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK