Германски банки държат най-много гръцки държавни облигации

Немски кредитори са най-големите чуждестранни собственици на гръцки държавни облигации с 22.7 милиарда USD за миналата година, показват данни на Банката за международни разплащания (БМР). Това ги прави вероятен партньор в преговорите за споделяне на тежестта за финансовото стабилизиране на страната.


Френските банки, които водят групата от кредитори на Гърция с общи вземания в размер на 56.7 млрд. USD, са след германските си колеги в инвестициите в гръцкия държавен дълг с 15 млрд. USD. Общата сума за френските банки е напомпана от кредитите за фирми и домакинства в размер на 39.6 млрд. USD, главно благодарение на Emporiki Bank, което е гръцко подразделение на Credit Agricole.


В края на 2010 г. гръцките държавни облигации, държани от банки в страни, следени от БМР са в размер на 54.2 млрд. USD, от които 96% са в ръцете на европейски кредитори. Германия и Франция, които заедно държат 69%, вероятно ще бъдат помолени да подкрепят плановете на ЕС да убеди гръцките кредитори да преобразуват дълга й по модела на Виенската инициатива. Европейски представители подготвят нов пакет от помощи за Гърция, който включва "доброволна" роля за инвеститорите, след като ЕС и Международния валутен фонд одобриха минлата седмица петата вноска от спасителният заем за страната. Сред най-големите оповестени банки-собственици на гръцки облигации са BNP Paribas - 5 млрд. EUR, Dexia - 3.5 млрд. EUR, Commerzbank AG - 3 млрд. EUR, Societe Generale - 2.7 млрд. EUR и Deutsche Bank AG с 1.6 млрд. EUR.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK