Китай предоставя помощ за реформите в Куба

Куба и Китай подписаха десет нови споразумения за сътрудничество, които ще предоставят на Хавана допълнителна финансова подкрепа за осъществяване на икономическите реформи, предаде БТА. Документите бяха подписани в присъствието на кубинския държавен ръководител Раул Кастро и гостуващия в страната китайски вицепрезидент Си Цзинпин. Си Цзинпин пристигна в събота от Италия в Хавана, където е първият етап от обиколката му Латинска Америка. След Куба той ще посети Уругвай и Чили. "Споразуменията отразяват политическата воля на двете правителства да продължат да задълбочават отношенията си", се казва в комюнике на кубинското правителство.


Те предвиждат откриване на нова кредитна линия за Куба и преструктуриране на две други кредитни линии. Споразуменията включват и финансово дарение и заем за модернизиране на кубинското здравеопазване. Никакви конкретни суми не се посочват в съобщението. Китай иска да помогне на Куба и да модернизира петролна рафинерия югоизточно от Хавана, в Сиенфуегос, да построи нов завод за втечнен природен газ и да оборудва пристанището към него. Посещението на Си Цзинпин в Куба е първото посещение на китайски ръководител след конгреса на Кубинската комунистическа партия през април, на който бе приет мащабен план за икономически реформи, целящи държавната система в страната да стане по-ефективна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK