Премиерът да посочи кой е отговорен за хаоса

Решението на Конституционни съд е напълно оправдано и правилно. Въобще всичко, което произтича от това решение като последствия, ще бъде тема на седмицата, че и занапред, но сега големият въпрос е кой ще поеме политическата отговорност за целия този хаос. Премиерът беше човекът, който лично се ангажира с пенсионната реформа и сега се очаква да посочи хората, които са отговорни за това решение.


Над 100 млн. лв. бяха предхвърлени от частните сметки в солидарния фонд на НОИ. Според мен българското законодателство налага тези средства  да бъдат възстановени в сметките на хората в частните фондове. Държавата трябва да ги извади тези средства, че и повече, защото от края на март, когато се извърши прехвърлянето, досега са били направени още вноски. И, разбира се, че това ще се отрази върху разчетите на НОИ.


Но за мене е по-важен въпросът кой ще поеме политическата отговорност. И въобще това не е първият път, когато съдът връща решения на този кабинет. Иначе казусът за национализацията на частните сметки за нас е ясен и това беше недопустимо - държавата да вземе частни средства от частни сметки и да ги влее в солидарния фонд е все едно банката да изземе средствата на своите вложители с обещания за някаква бъдеща по-висока доходност.


Драгомир Стойнов,  председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK