Очкаванията за печалбите на авиокомпаниите спаднаха двойно

Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA) понижи два пъти прогнозата си за печалбите на авиокомпаниите през 2011 г., предадe БТА. Тази година авиокомпаниите ще спечелят около 4 милиарда долара спрямо рекордните 18 милиарда USD миналата година, уточни МАВТ. През март прогнозата на асоциацията бе за печалба на авиопревозвачите от 8,6 милиарда USD. Природните бедствия в Япония, размириците в Близкия изток и Северна Африка, плюс рязкото повишение на цените на петрола намалиха очакванията за печалбата на сектора, посочи генералният директор на МАВТ Джовани Бизиняни, който е в Сингапур за годишното събрание на асоциацията.


МАВТ предупреди също така Европейския съюз да се откаже от таксите за въглеродни емисии за авиокомпаниите от 2012 година, предаде ДПА. ЕС цели да включи авиосектора в европейската схема за търговия с емисиите от въглероден диоксид от следващата година, като принуди авиокомпаниите да си купуват разрешителни за въглеродни емисии над определено равнище. "Те (ЕС) пренебрегват международните закони," заяви Джовани Бизиняни. Той призова всички авиопревозвачи да се присъединят към него и за кажат "стига" на Европа. Главният изпълнителен директор на най-голямата германска авиокомпания Луфтханза (Deutsche Lufthansa AG) Кристоф Франц посочи, че политиката на ЕС за въглеродните емисии може да доведе до несправедлива конкуренция и да предизвика ответни мерки, включитено ограничения върху правата за излитане и кацане от Китай, Северна Америка и Русия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK