КЗК обвини "ЕВН" в злоупотреба с господстващо положение

Заради отказ за присъединяване на фотоволтаична централа към електропреносната мрежа в Югоизточна България КЗК обвини "ЕВН Електроразпределение" в злоупотреба с господстващо положение. господстващо положение. Твърдението на антимонополния орган идва след възникнал спор между компания от Бургас и електроразпределителното дружество. Фирма "Спайдър Електроникс", която е планирала да изгради фотоволтаични централи в община Средец е подала жалба срещу ЕВН, тъй като електроразпределението е отказало да присъедини слънчевите централи с мотив, че няма техническа възможност.


Становището на КЗК е, че поведението на ЕВН има антиконкурентен ефект, защото изключва потенциален конкурент от пазара на производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Комисията дава едномесечен срок на двете страни да представят стоите позиции по спора, след което ще се произнесе окончателно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK