Проектът ще направи предприятието по-устойчиво

Индустрията се развива добре и променя облика си от преди 20-30 години да бъде мръсна, трудна и опасна

© Николай Христов, изп. директор на "Челопеч майнинг"

Индустрията се развива добре и променя облика си от преди 20-30 години да бъде мръсна, трудна и опаснаГосподин Христов, какво представлява проектът за модернизация на обогатителната фабрика?


- Модернизацията на обогатителната фабрика започнахме миналата година. Проектът обаче включва и някои други мащабни нововъведения. Освен обогатителната фабрика миналата година въведохме в експлоатация една инсталация за обратно запълване на рудника, която е неразривно свързана със самия добив на полезните изкопаеми. Със смяната на способа на добив ние запълваме празнините, които оставяме под земята, и беше необходимо да въведем такава инсталация в експлоатация. Никъде в България, а и в тази част на Европа няма такава работеща инсталация. Като част от проекта на обогатителната фабрика се включва и един сериозен проект, който изпълнихме на хвостохранилището, което административно е под управлението на обогатителната фабрика. Там затежнихме основната стена на хвостохранилището, което подобри изключително много показателите на сигурност на съоръжението. В самата обогатителна фабрика се промени всичко, като се започне от машините, схемата за преработка и се стигне до начина на управление на процеса, нивото на автоматизация на процесите, както и нивото на хората, така че да могат да управляват това по-различно оборудване и технологията, по която се работи.
Какви са предимствата на новата схема на преработка?


- Променя се ефективността на процеса. В този смисъл предприятието става по-устойчиво. Знаете, че бизнесът е цикличен и цените на металите понякога растат, но след това намаляват. Като правим предприятието по-ефективно, ние осигуряваме и по-сериозна устойчивост на бизнеса. Един от основните аспекти на проекта е подобряване на параметрите по отношение на околната среда. Промяната на способа на добив на полезните изкопаеми от подетажно обрушаване към камерно изземване с обратно запълнение е качествен скок тук в рудника. При подетажното обрушаване се получават празни обеми, които впоследствие се обрушават, в резултат на което след време на повърхността се появяват пропадания. Такива има в Челопеч в резултат на дългогодишната дейност по предишния метод на добив. Успяхме да го заменим с камерно изземване с последващо запълнение, което елиминира този съществен проблем на добива. Новият способ на добив позволява много по-пълноценно изземване на полезните изкопаеми. Тъй като подземните богатства са ограничени, този метод помага за по-пълноценното усвояване на този ресурс. В обогатителната фабрика подмяната на машините доведе до значително намаляване на нивата на шум, на праховите емисии, които едно производство неизбежно генерира. В този смисъл това създава по-комфортна среда за живот около предприятието. Проектът за хвостохранилището осигури фактори за стабилност, съизмерими с най-добрите в света. Всички тези неща са един голям плюс по отношение на околната среда.


Кога ще бъде открита модернизираната обогатителна фабрика?


- Официалното откриване на обогатителната фабрика ще бъде на 9 юни. Иначе инсталацията за пастово запълнение беше въведена в експлоатация в края на миналата година. Хвостохранилището беше прието в началото на тази година. Сега текат последни приготовления за приемането в експлоатация на новите мощности на самата обогатителна фабрика.


За този проект ли беше финансирането, което получихте от Европейската банка за възстановяване и развитие?


- Да, обогатителната фабрика е част от проекта за модернизация в "Челопеч", може би по-малката част, за която ползваме това финансиране, в което освен ЕБВР участват УниКредит Булбанк и Райфайзенбанк. По-голямата част е за модернизацията на рудника. Така че проектът продължава, предвиждаме следващата година да приключи вече и да имаме изцяло модернизиран рудник, което ще превърне рудник "Челопеч" в един от най-модерните рудници не само в България, но и в света. Сваляме процеса на едро трошене под земята и в този смисъл отново намаляваме праха, шума и вибрациите, които поражда едно производство на повърхността. Променяме начина на извоз на рудата и вместо извоз чрез шахта и през наклонена галерия, т. е. с камиони, инсталираме транспортни ленти. По този начин намаляваме значително използваното дизелово гориво, намаляваме въглеродните емисии. Така че целият проект има изключително позитивно въздействие върху околната среда. Цялостната модернизация трябва да приключи следващата година. Тогава трябва да достигнем темп на преработка 2 млн. тона. Целият проект възлиза на 150 млн. USD.Това са основните ни инвестиционни планове, свързани пряко с производството. Иначе имаме множество проекти, свързани с опазването на околната среда, рекултивиране на терени, ползвани в миналото, подпомагане на местната общественост.


Срещате ли съпротива от местните хора срещу вашата дейност?


- Това е процес, той се развива в своите нормални граници. Всяко производство поражда дискомфорт. Всяко производство обаче поражда работни места. Смятам, че специално в тази част на България, където индустрията от дълги години е основен поминък, хората осъзнават, че тя е и основният работодател. Също смятам, че и компаниите, които работят в този регион, през последните години постигнаха много съществено подобрение по отношение опазването на околната среда. Тези проекти, които ние изпълняваме, проектите, които "Аурубис" и "Елаците" изпълняват, създават много по-различен облик на цялата минна индустрия. Индустрията се развива добре и променя облика си от преди 20-30 години да бъде мръсна, трудна и опасна. Смятам, че вече минната индустрия отива в другата крайност. Тя е изключително предизвикателна, ползва възможно най-съвременните технологии, които са налични в момента на пазара.


Новите технологии, които въвеждате, от канадския собственик Dundee Precious Metals ли идват?


- Ползваме световно ноу-хау, не мога да кажа, че само Канада развива минния бизнес. Ползваме специалисти от почти целия свят, които работят при нас, трансферират познания, опит и ноу-хау. Имаме много мащабна програма за изпращане на наши специалисти по целия свят. Всички инженери са посещавали по няколко рудника, за да видят най-новото в минната индустрия и да постигнем по-бърз темп на развитие. Ако някъде този процес е отнел множество години, ние съкращаваме темпа на развитие, ползвайки този обмен на информация.Има и иновации, които тръгват от "Челопеч" и се разпространяват в целия свят. "Челопеч" се превръща в авангард в минната индустрия, по-специално в подземния добив на изкопаеми. Успяхме да създадем работна среда между минни компании и доставчици на минно оборудване, както и компании, които общо взето нямат нищо общо с минната индустрия, за да можем да предложим нов модел на подземен добив. Откритите рудници ползват такъв модел на добив с навлизането на GPS системата и на GSM трансфера на данни. Това нещо стана възможно при тях преди много години. Докато в подземни условия тази възможност тепърва става налична. Така че, работейки с всички наши партньори, се опитваме да изградим нов модел на подземен добив, който ще ползва най-съвременните технологии за връзка между машини и сървър, и по този начин ще даде възможност да "премахнем капака" на подземния рудник и да го направим видим. Технологиите позволяват да се обвържат и оборудването, и хората, да тече комуникация в реално време. В този смисъл управлението на самия процес става много по-ефективно. Това е иновация, която ние развиваме съвместно със Sandvik, Aeroscout и Cisco. Бяхме наградени наскоро от Cisco за "Най-иновативна, допринасяща за развитие на бизнеса мрежа за 2011 г.".


Визитка: Кой е Николай Христов


Николай Христов е изпълнителен директор на "Челопеч майнинг" от февруари 2010 г. Може да бъде наречен "рекламно лице" на инициативата на в. "Пари" Next Generation, където преди две години беше представен като ръководител на обогатителната фабрика в компанията.По образование е минен инженер с три специалности - основната е преработка на руди, другите са инженерна геоекология и международни икономически отношения. Има докторантура по обогатяване на руди. Учил и специализирал у нас, обиколил е много места по света, видял е как живеят емигрантите там и смята, че България предлага достатъчно възможности за развитие и е по-добре да работиш по специалността си, отколкото на три неквалифицирани работи в чужбина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK