МВФ отпуска 3 млрд. USD на Египет

Египет се споразумя с Международния валутен фонд (МВФ) да получи стабилизационен заем (stand-by) в размер на 3 милиарда USD, за да се справи с предвидения бюджетен дефицит за финансовата 2011-2012 година. Това съобщи днес египетският министър на финансите Самир Радуан, цитиран от БТА. "Египет обявява края на преговорите в МВФ и сключването на споразумение с Фонда за съживяване на египетската икономика", заяви министърът на пресконференция. Новината за заема дойде няколко дни след като Египет обяви проектобюджет, в който е заложено нарастване на дефицита доблизо 11 процента от брутния вътрешен продукт.


Заемът подлежи на одобрение от борда на директорите на МВФ през юли. Финансовият министър посочи, че кредитът се отпуска при лихва от 1,5 процента и обхваща 12-месечния период на финансовата 2011-2012 година. Икономиката на Египет, която до голяма степен зависи от туризма, бе тежко засегната по време на и след народните протести, които на 11 февруари свалиха от власт президента Хосни Мубарак.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK