Решението е добър сигнал към нашите акционери

За нас решението на Конституционния съд е  добър сигнал. Когато се взе решението за прехвърляне на средствата от частните фондове към държавата, това звучеше сякаш тези пари не са частни, а едва ли не обществени. И това беше много обезпокоителен сигнал към нашите акционери и особено към чуждестранните такива. Проблемът е, че такъв прецедент създава несигурност, дали подобно нещо няма да се случи отново. Това се отрази на риска, който се повиши, което пък доведе до промяна в плановете на акционерите за бъдещото развитие на фонда, инвестициите и т.н. Сега все пак част от това доверие ще се възстанови. Решението на КС е ориентирано към правото на гражданите, към неприкосновеността на личните сметки.


Иначе като цяло нищо фундаментално няма да се промени или поне нищо не налага някаква спешна промяна. Решението на КС не променя условията за ранното пенсиониране, не е отменено и решението, че НОИ ще поеме изплащането на пенсиите до 2014 г., а чак след това частните фондове. Остава да се изяснят моменти като този ще бъдат ли възстановени частните договорни отношения между нас и лицата, чиито пари вече са трансферирани и според нас трябва да се възстановят. И още няколко такива детайли, които ще се дискутират тепърва.


Всъщност към момента с това решение хората излизат печеливши, защото, от една страна, личните им сметки отново ще ги има, а от друга, държавата в лицето на НОИ гарантира пенсиите им до 2014 г.


Даниела Петкова, главен изп. директор на ПОК "Доверие"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK