Бизнесът не одобрява увеличаването на минималната заплата

Намерението на правителството да увеличи минималната заплата заради по-добри приходи в бюджета, създава у работодателите чувство за натрупване на нови тежести за бизнеса, се заявява с съобщение на Българската търговско-промишлена палата. От БТПП припомнят, че бизнесът  продължава да плаща по-висока цена за тока и така да субсидира битовото потребление. Според сметките на БТПП промяната на заплатата от 240 на 270 лв. ще доведе до допълнителни разходи в държавния сектор от общо 8 265 719 лв. В  частния сектор  ще трябват в повече 36 904 950 лв за заплати , плюс  6 661 343 лв за осигуровки или общо 43 566 293  лв. Тези изменения са само за заетите на 240 лв. Според изследване на БТПП около 70% от работодателите не са съгласни с повишаването на заплатите, а половината заявяват, че повишението трябва да е обвързано със съкращения.  Голям процент от запитаните работодатели смятат, че увеличаването на минималната заплата ще увеличи безработицата и сивата икономика.


От Българската стопанска камара заявяват, че ще представят официална позиция след обсъждане в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. От БСК искат да се запознаят с последните данни за ръста на производителността на труда и средната работна заплата, като аргументи на правителството за предлаганото увеличение, както и с прогнозите за приходната част на бюджета и разчетите за бюджетните разходи във връзка с това увеличение. От БСК припомнят позицията си, според която актуализацията на МРЗ трябва да е част от процедурата по приемането на държавния бюджет и бюджетите на социалните фондове за следващата календарна година, т.е. увеличението следва да стане от 1 януари 2012 г. "През изминалите години МРЗ се превърна в основен бюджетен и социален инструмент, а не в измерител на труда, отчитащ производителността, резултатността и квалификацията. По такъв начин МРЗ и свързаните с нея плащания засягат основни икономически и бюджетни пропорции и влияят пряко върху финансова устойчивост в условия на валутен борд и продължаваща икономическа криза" се заявява в съобщението на БСК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK