Според САЩ "Набуко" е изгоден политически и стратегически

Газопроводният проект "Набуко" е изгоден политически и стратегически, според  специалния пратеник на САЩ по въпросите на енергетиката за Евразия Ричард Морнингстар, съобщава БТА. Според него въпросът е дали проектът, предвиждащ доставки на газ от  Каспийския регион до Европа, е изгоден от търговска гледна точка.


Морнингстар отбелязва, че според САЩ за "Набуко" ще има достатъчно газ от Азербайджан или Ирак, но  не е ясно дали през 2017 г., когато трябва да започнат газовите доставки, ситуацията ще е същата. Той заяви, че ако проектът не е търговски изгоден, могат да бъдат разгледани други варианти като  газопровода Турция - Гърция - Италия и Трансадриатическия газопровод. Морнингстар допълва, че обединението нa няколко проекта от  Южния газов коридор "не е лош вариант".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK