Първият бетон на АЕЦ "Белене" ще бъде излят през март догодина

Преговорите по договора за строежа на АЕЦ "Белене" трябва да завършат до края на месеца, а през март 2012 г. да бъде излят първия бетон. Това заяви в Москва вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" Генадий Тепкян, който ръководи от руска страна строежа на централата.


"Планираме до края на този месец да завършим преговорите по договора за изпълнение, доставка и строеж, като едновременно подпишем поредното допълнение, което ще действа докато бъде създадена проектната компания и бъде решен въпросът за финансирането", каза той.


Според Тепкян, проектът за втора атомна централа в България е уникален по своите характеристики и степен на безопасност. За по-малко от месец може да бъде проведен стрес-тест, който щял да докаже многото предимства и високата степен сигурност на бъдещата централа.


Окончателният документ за изграждането на АЕЦ "Белене" вече е съгласуван на 90%, каза Генадий Тепкян. Плановете са първият блок на АЕЦ "Белене" да бъде напълно готов за 4 години и 11 месеца.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK