Чуждестранните инвестиции в ЦИЕ ще нараснат с 27% през 2011 г.

Преките чуждестранни инвестиции в Централа и Източна Европа (ЦИЕ) ще нараснат с 27% през 2011 г. Това, прогнозират от Виенският институт за сравнителни анализи на световната икономика. Очаква се най-голям ръст да бъде отчетен в Русия, най-вече заради руските офшорни компании.


Очаква се инвестициите в новите страни членки на ЕС ще нараснат с 10%, а в страните от  Югоизточна Европа - с 29%. Въпреки позитивните очаквания обаче институтът предупреждава, че предкризисните равнища на преките чуждестранни инвестиции ще бъдат достигнати единствено, ако потреблението в  ЦИЕ се възстанови.


Експертите отбелязват, че преките чуждестранни инвестиции все още имат огромно значение за развитието на страните от ЦИЕ. Като основна причина за това се изтъква слабият икономически растеж. Освен това консолидирането на бюджетите е проблем за много от държавите в региона.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK