Политици и общинари искат по-справедлива такса смет

Трябва да се въведат нови методи за изчисляване на такса смет, така че да се постигне по-справедливото й разпределение  и тежестта да не пада основно върху бизнеса. Това са основните изводи от кръгла маса, организирана по инициатива на националния омбудсман Константин Печнев. В обсъждането участваха представители на парламентарните комисии по бюджет и регионално развитие, на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), на Българската стопанска камара и представители на местната власт. Като основен проблем беше набелязан изчисляването на таксата на основа данъчната оценка на имотите. "С малки изключения общините се ориентираха към този вариант като най-лесен, но така такса смет се превръща във втори данък сгради. Това е проблем за всички български граждани и най-вече за бизнеса", заяви Константин Пенчев.


"Бизнесът поема по-голямата част от такса смет, независимо, че замърсява по-малко. Тежестта трябва да се прехрърли към гражданите, които генерират голямата част от битовите отпадъци", коментира председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.  Според  нея в законодателството трябва да залегнат такива промени, които да принудят местните власти да избират такава основа за такса смет, която да отчита реално изхвърлените количества боклук.


"Цената на услугата занапред ще расте, затова и справедливото й разпределение става все по-актуално", заяви Гинка Чавдарова от НСОРБ. Според изчисленията на сдружението догодина ще има ръст от 25-30%, което се дължи на инвестициите, нужни за покриване на европейските изисквания. Основен разход е изграждането на регионални депа, които според Чавдарова са твърде скъп вариант, но вече са залегнали в националната програма.


От БСК изтъкнаха, че камарата се занимава с проблема повече от 10 години и го е поставяла пред различни институции, но досега не е имало резултат. Според проучване на БСК в цялата страна плащаната от работодателите такса смет варира от 300 до 3000 лв. на заето лице. Според браншовата организация в подготвяните промени в Закона за управление на отпадъците трябва да залегне определянето на таксата от количестово изхвърлени отпадъци, чието определяне ще стане възможно след въвеждането на такса за депониране на отпадъци.                                

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK