Европарламентът ще гласува доклада за готовността на България и Румъния за влизане в Шенген

Европейският парламент ще гласува днес доклада за готовността на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство. По време на снощните дебати преобладаваха положителните оценки за свършеното в България.


Положителните изказвания бяха от страна на евродепутатите от ЕНП, групата на социалистите, на либералите и на зелените. Не липсваха обаче и критики, както и настояване влизането на България и Румъния в Шенген да бъде обвързано с борбата с корупцията и организираната престъпност. За обективна оценка според свършеното призоваха и двама от изказалите се български евродепутати при дебатите - Андрей Ковачев от ГЕРБ и Станимир Илчев от групата на либералите, предава "Дарик радио".


Становището на ЕП, което ще бъде гласувано, има консултативен характер, но е задължително. Решението за разширяване на Шенгенското пространство трябва да бъде взето единодушно от държавите членки на ЕС. Очакванията на български евродепутати са това да стане през септември, но има гласове, според които България и Румъния ще трябва да изчакат не месеци, а години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK