Обсъжда се идеята българските ВУЗ да имат филиали в чужбина

Българските висши учебни заведения да могат да откриват свои филиали в чужбина. Това е една от промените в Закона за висшето образование, които бяха обсъдени на кръгла маса днес, съобщава "Дарик радио". Сред учадстниците в дискусията бяха не само министърът на образованието Сергей Игнотов и ректори на университети, но и премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков. Министър-председателят поръча на образователния министър новият закон да е изжяло готов до септември.


Предвидените към момента поправки предвиждат да се даде възможност висшите учебни заведения  да признават дипломи от предходно образование, като при необходимост ще могат да се обръщат за информация в Националния център за акредитация. Друга обсъждана промяна е  университети да имат право да се сдружават с учебни заведения от страната и чужбина.


Ректорите на университети посрещнаха подготвяните промени с одобрение, като  предложиха още да се помисли  да се дадат повече правомощия на Съвета на ректорите. Сред идеите е и общото събрание да определя на колко мандата има право ректорът.


Вицепремиерът Симеон Дянков подкрепи промените, като посочи, че ниските данъци, добрата инфраструктура и образованието са трите неща, които привличат в една държава. Министър-председателят поиска от ректорите да уточнят какви предложения имат и да ги внесат в Министерството на образованието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK