"Енел Марица Изток 3" отбеляза 28% ръст в производството на ток през май

В края на май ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" е отбелязал ръст от 28% в производството на електроенергия на годишна база, съобшиха от енергийната компания. През изминалия месец тецът е работил с над 94% намаление на емисиите от серен диоксид.


Според мениджъра на Enel за България Джон Кларк новият производствен рекорд е резултат от постоянните усилия на мениджмънта да направи ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" най-добрата централа в страната от гледна точка на работния процес, околната среда и безопасността. Инсталираните мощности на ТЕЦ Марица Изток 3 представляват около 10% от общите в България. През миналата година централата отчете приходи от 231 млн. EUR и печалба преди лихви и данъци 69 млн. EUR.


В средата на март месец италианската енергийна компания Enel обяви, че продава мажоритарния си дял (73%) в "ТЕЦ Енел Марица Изток 3" за 230 млн. EUR. Купувач на капитала беше американската ContourGlobal. Останалите 27% от централата са собственост на НЕК. Сделката беше част от плановете на италианската Enel за намаляване на дълговете й.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK