ЕК предлага 150 млн. EUR компенсации за  производителите на зеленчуци

Европейската комисия предлага на страните членки на ЕС 150 млн. EUR за  производителите на зеленчуци, чиито продажби паднаха значително заради епидемията от бактерията Ешерихия коли (E.coli). Предложението беше направено по време на извънредната конференция на министрите от ЕС в Люксембург. Те се събраха, за да обсъдят мерки за решаването на кризата със заразените зеленчуци.


Компенсацията за производителите ще покрива периода от началото на кризата в края на май до края на юни. Възможно е сумата да бъде променена въз основа на изчислените загуби от отделните страни-членки, гласи още предложението на ЕК.


Асоциацията на производителите износители на зеленчуци от Испания декларираха загуби от 225 млн. EUR на седмица. "Ние сме длъжни да възвърнем честа на краставицата", заяви  пред ЕК делегатът от Испания Франсиско-Соса Вагнер, размахвайки краставица. Най-голямата стопанска организация на производителите в Румъния - Hortifruct очаква да загуби 9 млн. ЕUR до края на август, ако кризата продължи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK