Президентът е против предложенията за конституционни промени заложени в пакта за стабилност

Президентът Георги Първанов е против предложените промени в Конституцията, свързани с Пакта за финансова стабилност, предава БТА. Според него фискалните правила трябва да бъдат записани в Закона за устройството на държавния проект и да бъдат приети след постигане на обществен консенсус.


Първанов не е съгласен да бъде създаден извънреден механизъм за гласуване, защото това противоречи с конституционните правила за провеждане на този процес.


Президентът споделя необходимостта страната да води последователна и устойчива финансова политика, но постигането на определени финансови параметри не трябва да бъде самоцел. Той посочва необходимостта от по-широкообхватни политики, мерки и реформи, които да повишат реално конкурентоспособността на икономиката ни.
Държавният глава определя като недопустимо данъчни закони и максималното равнище на бюджетния дефицит да се приемат от Народното събрание с  квалифицирано мнозинство от две трети от всички народни представители, а правителството да се формира с обикновено мнозинство.


Освен това той вижда в идеята определяне на таван на бюджетния дефицит под европейските изисквания лишаване на следващите правителства от възможност да провеждат гъвкава финансова политика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK