Бизнесът губи пари от неравенството в топмениджмънта

Според проучване на неправителствената изследователска мрежа "Каталист" и докладите на Маккинзи Women Matter компании с три или повече жени в управляващия екип се справят по-добре във всяка измерена категория.


Госпожо Вагнер, когато през март в. "Пари" обяви "100-те най-влиятелни жени в България", много от тях споделиха, че им е било трудно да стигнат до върха и трябва да работят много повече от колегите мъже, за да се докажат. Какво показват вашите наблюдения в бизнеса в Швеция - има ли рав-нопоставеност между жените и мъжете?


- Когато става въпрос за жени на позиции, свързани с взимане на решения в бизнес сектора, Швеция е доста назад от много други страни, като Франция и САЩ. Дори в Тунис има повече жени на ръководни позиции. Всички шведски компании се стараят много да подобрят условията, но за десетте години, през които пиша за този проблем като журналист, нещата не са се променили много.
Какво показват резултатите от проучванията ви в компаниите?


- Обикновено изпълнителните директори не се питат защо напускат жени, и никой не прави нищо, за да ги задържи. И когато питам жените, много от тях отговарят, че ако компанията се е интересувала от тяхното мнение, не биха напуснали.Направихме проучване сред големите шведски компании (с приходи над 1 млрд. шведски крони) колко пари губят всяка година само при напускане на опитни жени с добро образование, и установихме, че общата загуба надхвърля 600 млн. EUR годишно.


По какъв начин по-големият брой жени в управляващите бордове би променил финансовите резултати?


- Свикнали сме с определени стереотипи и когато мислим за лидер, виждаме бял мъж на около 50 години. Всеки, който не попада в това описание, среща трудности. Ако ме сложат в една стая заедно с взимащите решение само защото изглеждам като тях, и не се съглася с някое предложение, ще ми е трудно да изразя различно мнение. Но ако съм там със собствен опит и различно знание от останалата група и това ме прави уникален, ще имам по-силно желание да защитя мнението си. Процесът на взимане на решения ще е по-дълъг, но решенията ще са по-добри. Има и проучвания (на неправителствената изследователска мрежа "Каталист" и докладите на Маккинзи Women Matter), според които компании с три или повече жени в управляващия екип се справят по-добре във всяка измерена категория.


За да прочетете цялото интервю, моля кликнете ТУК .

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK