България каза "да" на "Набуко"

България е дала подкрепата си за газопровода "Набуко", съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Днес енергийният министър Трайчо Трайков подписа споразумение в подкрепа на Набуко в турския град Кайсери. Освен него, подписи под документа са поставили управляващият директор на инвестиционната компания "Набуко газ пайплайн интернешънъл" Райнхард Мичек и представители на правителствата на всяка от държавите, през които ще минава тръбата - Австрия, Унгария, Румъния и Турция.


Споразуменията са двустранни договори между компаниите-акционери в проекта и правителствата на всяка от транзитните държави. Чрез това споразумение може да се каже, че е финализирана правната рамка на проектът, който се смята за конкурентен на "Южен поток". "Проектът ще осигури сигурност на доставките за потребителите, надежден пазар за страните, които са източници на природния газ, както и изобилен и предвидим пазар за европейските държави и Турция", е коментирал след подписването министър Трайков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK