Работна група ще подготви спешни промени в Кодекса за социално осигуряване

Работна група ще изготви спешни промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Причина за това е обявеният от Конституционния съд за  противоконституционен параграф 4 "а" от КСО, според който вноските на работещите при условията на първа и втора категория труд трябва да бъдат прехвърлени от частните пенсионни фондове към НОИ. Това съобщи пресцентърът на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), цитирайки  министър Тотю Младенов и резултатите от днешна среща на  заинтересованите от казуса страни. Предложенията за промени трябва да бъдат обсъдени най-късно до 20 юни  в Националния съвет за тристранно сътрудничество.


НОИ ще продължи да изплаща ранните пенсии на пенсиониращите  се работници от първа и втора категория труд до края на 2014 г., е казал министър Младенов, цитиран в съобщението. Той е уточнил, че ще бъдат възстановени личните партиди на хората,  които се осигуряват в професионалните фондове от първа и втора категория труд, и оттук нататък осигурителните вноски ще се превеждат в професионалните пенсионни фондове по личните партиди на лицата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK