Българските зеленчукопроизводители ще получат 100% обезщетения

Българските зеленчукопроизводители ще бъдат обезщетени 100 % заради загубите си от епидемията, предизвикана от мутирала бактерия Ешерихия коли, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Тъй като парите са изцяло от ЕС, условията са фирмите да имат договор или с фонд "Земеделие" или с асоциацията на зеленчукопроизводителите, за да получат обезщетенията. Също така трябва да докажат, че от края на май до края на юни са претърпели загуби заради истерията с Ешерихия коли.


Найденов посочи, че след тежко извънредно заседание на министрите на земеделието в ЕС във вторник, ЕК е предложила компенсация в размер на 130 млн. EUR, покриващ 30% от средната цена на 5 вида зеленчуци. Ден по-късно сумата е била коригирана на 210 млн. EUR. Това са средства за всички 27 страни в ЕС.


Към момента министър Найденов смята, че общо българските фирми ще трябва да получат около 12 млн. лв. Загубите се увеличавали с всеки изминал ден с около един милион лева, обясни той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK