Африканската банка за развитие отпуска на Египет 1.5 млрд. USD за възстановяване

Африканската банка за развитие (АБР) може да отпусне на Египет заеми до 1.5 млрд. USD за подпомагане на икономическото възстановяване след революцията, която свали президента Хосни Мубарак през февруари. "В състояние сме да ангажираме между 1 и 1.5 млрд. USD за финансиране на Египет през следващите 12-18 месеца" заяви Яков Колстер, директор на АБР за Тунис, Либия и Египет. "Ние ще подкрепим важните икономически и социални реформи, които предстоят на египтяните" допълни той.


В края на месец май лидерите на Г-8 обявиха, че финансови институции, включително Световната банка и АБР могат да предоставят над 20 млрд. USD за Египет и Туснис до 2013 г. Френският президент Никола Саркози обяви, че страните от Г-8 ще осигурят още 10 млрд. USD директна помощ, още толкова се очакват от някои страни от Персийския залив като Саудистска Арабия и Кувейт. Следващия месец Международния валутен фонд ще реши дали да отпусне заем от 3 млрд. USD на Египет, с който страната да финансира растящият си бюджетен дефицит.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK