"Телелинк" се обединява с австрийската "Датентехник" за експанзия в Европа

Българският доставчик на информационни и комуникационни услуги "Телелинк" подготвя навлизането си в Централна Европа. В момента се подготвя сливането с австрийската ИТ компания "Датентехник", което трябва да приключи до края на тази есен, обяви изпълнителният директор на "Телелинк Холдинг" БВ Любомир Минчев."Телелинк" ЕАД е 100% собственост на "Телелинк Холдинг" БВ, регистрирана в Амстердам, Холандия. Негов съосновател и председател на съвета на директорите е Спас Русев.


Защо Австрия


"Има нещо, което отличава Австрия от някои други западноевропейски държави - тя е един от най-големите инвеститори в страните от Източна Европа", каза Михаел Блашич, управляващ директор и акционер в "Датентехник". "Големите австрийски компании, като "Телеком Аустрия", ОМВ и други, отдавна имат сериозен бизнес и търговска мрежа в Източна Европа. Но това също се отнася и за международните компании. Те установиха, че връзката между Австрия и Източна Европа е много силна и затова преместиха във Виена представителствата си за СЦИЕ. Така че джойнт-венчърът с "Телелинк" е изключително добра възможност за бизнес", отбеляза той.Новата структура на бъдещото обединение все още не е ясна, но цялата процедура трябва да приключи до есента на тази година, каза Любомир Минчев. Новата компания ще носи името "Телелинк Датентехник Груп ъв кампънис" и основният й фокус ще бъдат проникването на нови пазари, адресирането на нуждите на малки и средни предприятия и предоставянето на управлявани услуги.
Експанзия


Очаква се заедно с новото обединение "Телелинк Холдинг" да генерира общо 80 млн. EUR приходи през 2011 г. За 2010 г. групата "Телелинк" има оборот от 45 млн. EUR. От тях 34 млн. EUR са от българския бизнес на компанията.Компанията има планове за допълнително разрастване. "Телелинк" е теглила два заема на обща стойност 15 млн. EUR от УниКредит Булбанк в началото на годината, като залог е самата компания. Средствата ще бъдат използвани за нови придобивки в Централна и Източна Европа. "Целта ни е да растем, но с такава скорост, че да можем да правим интеграция между отделните компании, за да не се счупи растежът под собствената си тежест", обяснява за в. "Пари" Цветан Мутафчиев, изпълнителен директор на "Телелинк" за България.


Отпечатъци


Историята на "Телелинк" започва през 2001 г., като в момента тя е най-голямата компания за изграждане на безжични мрежи на Балканите. Досега има реализирани над 5000 базови станции в региона. Има 12 компании в 10 страни в Централна и Източна Европа и има над 750 служители. Сред клиентите й в България се нареждат трите мобилни оператора, като миналата година компанията стана стратегически партньор на "МобилТел" със сключването на мащабен договор за аутсорсинг. Изпълнявала е проекти за третия румънски GSM оператор Cosmote, била е и основен контрагент на Telekom Austria по изграждането на мрежите на VIP Mobile и VIP Operator в Сърбия и Македония.


Компанията работи и в сферата на системната интеграция, включително предлагането на управлявани услуги. Първите реализирани мащабни проекти в тази област са за БТК и правителството, а сред клиентите й вече се нареждат и France Telecom, Magyar Telekom, банки и електроразпределителни дружества. "Телелинк" излиза за първи път на чуждия пазар през 2005 г., като основава TeleLink Services Romania. Компанията има подразделения в Сърбия и Македония, а с придобиването на украинската URT "Телелинк" стъпва на един от най-големите източноевропейски пазари на услуги по изграждане на мобилни мрежи. Миналата година компанията купи сръбската "Комутел", с което засили позициите си в страната и разшири предлаганите услуги по системна интеграция. По-рано тази година към групата на "Телелинк" се присъедини и унгарският системен оператор Metalcom.


Екип на в. "Пари"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK