Зад нас стои сериозен чуждестранен инвестиционен фонд

Парите и капиталите обаче са български, казва в интервю за в. "Пари" Георги Георгиев, съсобственик на "ГМ Прес" и акционер с 34% в "Стандарт нюз"
- Господин Георгиев, кой купи 34% от "Стандарт нюз"? Това, което знаем, е, че е компанията "ГМ Прес", но не знаем кои сте.
- "ГМ Прес" АД ги купи.


- Това ваша фирма ли е?


- Да, моя и на мой партньор.
- Защо направихте тази сделка?


- Смятаме, че това е един от сериозните и водещи вестници в България. Смятаме, че този бизнес върви доста добре, затова решихме да влезем в него.


- В годишния финансов отчет на "Стандарт нюз" е отчетена данъчна загуба за 2010 г. Тоест купувате миноритарен пакет от дружество, което не прави пари в момента?


- На този въпрос не искам да отговарям.


- Имате ли амбиции да участвате в управлението на дружеството - да промените, да подобрите нещо?


- Какво да подобрим? В "Стандарт" достатъчно добре си стоят нещата - нито ще сменяме редакционната политика, нито някакви промени ще правим. Водещ си остава господин Батков във вестника. Ние го купуваме, защото искаме да влезем в нов бизнес. Това е ново начинание за нас.


- Тоест очаквате да получавате 1/3 от печалбата, като при всеки бизнес?


- Би било разумно, затова сме купили 34%.


- Може би не знаем цялата картина, но изглежда нелогично да купиш миноритарен пакет, без да участваш в управлението, от дружество, което отчита загуба?


- Ние имаме представител в управителния съвет на "Стандарт нюз", така че не може да се говори, че не участваме в управлението.


- Значи ще участвате в управлението, но няма да участвате в редакционната политика?
- Да. Всичко се запазва, както е било до момента. Ще вървим напред, много неща ще направим, но с течение на времето. Задавате ми въпроси, на които сега не мога да отговоря.


- Вие ли сте представител на "ГМ Прес" в управата на "Стандарт нюз"?


- Да, и аз. Има представител, който е официален. Това е изпълнителният директор на "ГМ Прес". (Кирил Захариев - бел.ред)


- Господин Кирил Захариев, който е ваш партньор в "ГМ Прес", участва ли в покупката на дял от "Стандарт нюз"?


- След като той е съдружник и управител на това дружество, значи участва. Фирмата е купила вестника, в сделката не участват физически лица. Зад нас седи един сериозен инвестиционен фонд, който не иска да влиза в България и е напълно нормално. 


- Тоест сделката е финансирана от инвестиционен фонд, който е от друга държава?


- Не е от друга държава, български са капиталите, всичко е нормално. Задавате ми неудобни въпроси, от които не виждам някакъв смисъл.


- Ще обявите ли сега или по-късно стойността на сделката?


- Държа да остане конфиденциална. Ако господин Батков я съобщи, тогава ще я съобщим и ние. Не искам да изнасям конфиденциална информация.


- Кой е инвестиционният фонд, който финансира сделката?


- "ГМ Прес" финансира цялата сделка.


- Да, но споменахте за инвестиционен фонд преди малко.


- Казах ви, "ГМ Прес" АД купи вестник "Стандарт".


- Вашият партньор господин Захариев участва в много фирми, близки до "Винпром Пещера". Има ли участие "Винпром Пещера" или близки фирми в сделката?


- Няма такова нещо.


- И накрая понеже сам споменахте, без да съм ви питал, за инвестиционен фонд. Кажете кой е.


- Нищо не съм споменавал. Казах ви, че са български парите и капиталите и "ГМ Прес" е купил 34%. В "ГМ Прес" аз участвам, аз съм председател на управителния съвет. Зад цялата сделка стоя аз.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK