Половината българи не биха инвестирали в акции

Половината българи не биха инвестирали в акции при никакви условия. Това показват данните от проучване, проведено по поръчка на Института за икономически изследвания на БАН. Изводът на икономистите е, че хората нямат достатъчно информация за ценните книжа, а това водело до страх от инвестиции на фондовата борса.


Проучването показва, че 85% от хората никога не са притежавали акции от български дружества, а характерни били инвестициите в нискорискови инвестиции. Най-предпочитани са инвестициите в имоти, на следващо място се нареждат спестяванията в банка, а трети в класацията са инвестициите в образование и професионално обучение на децата.


Хората, които притежават акции пък посочват, че са ги придобили по линия на масовата приватизация, а 42% от тях никога не са получавали дивидент от акциите си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK