Заработи обновената обогатителна фабрика на "Челопеч майнинг"

Инвестицията от 150 млн. USD ще доведе до удвояване на производствотоМодернизираната обогатителна фабрика на златодобивната компания "Челопеч майнинг" беше официално открита днес. Проектът включва още нова инсталация за пастово запълване на рудника и укрепване на основната стена на хвостохранилището. Заедно с модернизацията на рудника, която трябва да приключи догодина, инвестицията ще надмине 150 млн. USD.


Проектът ще повиши оползотворяването на полезните изкопаеми и значително ще подобри екологичните параметри на производството. През 2012 г. преработката на руда достигне 2 млн. т годишно, което е двойно повече от рекордния добив от 1 млн. т, който компанията отчете за 2010 г.


"Когато канадската компания Dundee Precious Metals пое управлението, предприятието беше в много тежко състояние, а пейзажът наоколо напомняше на един период, когато околната среда не е била приоритет. Радвам се, че възможностите за развитие на модерен, ефективен и екологосъобразен начин на добив и преработка, които обсъждахме тогава, са вече факт", каза изп. директор на "Челопеч майнинг" Николай Христов.


"Dundee е в България от 2003 г. и сме инвестирали общо около 300 млн. USD. Имаме печалба от дейността си, но сме я реинвестирали цялата в нашите рудници в страната", посочи президента и главен изпълнителен директор на канадската компания Джоната Гудман.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK