НСИ отчита ръст на търговията на България с държави от ЕС

Износът на България към държави от ЕС се е увеличил с 56.4% на годишна база през първото тримесечие на 2011 г. и възлиза на 5.684 млрд. лв., показват данните на НСИ. Вносът също се увеличава, макар и с по-малко - 24% и възлиза на 5.697 млрд. лв. по цени CIF. Така търговското салдо все още е отрицателно, но се свива само до 13 млн. лв. За същият пеирод на 2010 г. то е било минус 961.7 млн лв.


5 държави формират 67.3% от експорта


В Топ 5 на търговските партньори на България по отношение на износа влизат Германия, Италия, Румъния, Гърция и Белгия. Те формират 67.3% от експорта. Най-значителен ръст има в износа към Португалия, Белгия и Дания. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словакия и Латвия. Само за март в сравнение със същия месец на 2010 г. увеличението на износа е 56.2%, с което надвищава 2 млрд. лв.
Вносът от Малта расте най-много


Най-голям ръст във вноса е отчетен при Малта - 284.6%. Най-голямо намаление има от Испания, Португалия и Дания. Само за март вносът се увеличава с 16.7% и достига 2.1 млрд. лв. по цени CIF.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK