"Телелинк" ще подкрепи разрастването си със заем от 15 млн. EUR   

- Колко служители имате и какъв оборот реализирате годишно?


- Оборотът за 2010 г. е 69 млн. лв. Говоря за България, тъй като отговарям само за страната. Холдингът има по-големи приходи. Ръстът на приходите спрямо 2009 г. е 15%. Персоналът в България е около 290 души. Миналата година бяхме около 270.


- Сериозно ли се усети кризата в ИКТ сектора и отминава ли вече?
- На доста от компаниите, които имаха голяма експозиция към държавата, основно по обществени поръчки, им се отрази доста негативно. Знаете, че държавата спря неколкостотин милиона лева, голяма част от които бяха в ИКТ бранша. Нашата компания има под 10% експозиция към държавната администрация и за нас не беше тежко. Кризата се отрази на цялата икономика, но ние сме основният доставчик на инфраструктура за телеком операторите. Те пък изживяват бум. Въпреки че намаляват сметките за мобилна телефония, има доста голям бум на мобилния интернет. Ние сме тези, които осигуряват инфраструктурата за мобилен интернет, и това обяснява отчасти ръста в приходите за 2010 г. Дефакто не усетихме криза, даже увеличихме присъствието си в България като продукти и услуги. Развиваме се успешно и в чужбина. 


- Какви по-интересни проекти имате реализирани с държавата?


- Интересните неща все още не са се случили. Досега сме правили само стандартни доставки, инсталация и поддръжка на оборудване. Правили сме оптични мрежи за Министерския съвет. В момента поддържаме VPN мрежа за Министерството на здравеопазването от над 200 точки. Интересните проекти ще станат, когато започнат наистина да се случват нещата с Публично-частните партньорства и аутсорсинг. Когато държавата започне да преценява кои са основните й дейности. Примерно едно министерство да прави политики, програми, регулации и каквото е необходимо, а несвойствените дейности да ги изнася към външни компании. Възможностите за оптимизация откъм цена и подобрение на качеството на услугите са драматични. Те са в стотици проценти. 


- Какви услуги предлагате на принципа на аутсорсинг?
- В сферата на ИКТ с аутсорсинг се управляват или комуникационната и ИТ инфраструктурата, или приложенията. Ние сме ориентирани към по-големи клиенти (за размерите на България). С аутсорсинга се опитваме да слезем едно ниво по-надолу и да обхванем по-голяма маса клиенти. Това, което предлагаме, е аутсорсинг на цялата им ИКТ инфраструктура. В България хората са свикнали всичко да си е при тях. Да си имат ИТ, да си е тяхно оборудването и пр. На Запад, в англосаксонския свят, дори в Пентагона се използват външни доставчици за подобни неща. 


- В началото на тази година "Телелинк" са изтеглили два заема на обща стойност 15 млн. EUR от Булбанк. Тези средства имат ли отношение към сделката с "Датентехник", или са за други цели? Какви?


- Не знам дали имат връзка с тази сделка. Тези средства подкрепят нашата програма за експанзия в другите държави. В момента имаме 12 компании в 10 държави. Целта ни е да сме по-големи, за да сме атрактивни за големите телекоми и корпорации, защото те искат да работят с малък брой подизпълнители. Това може да става или с изкупуване на компании, или със старт-ъпи, но старт-ъпите са доста бавно нещо.


- Тоест да очакваме нови сделки?


- Най-вероятно да. Целта ни е да растем, но с такава скорост, че да можем да правим интеграция между отделните компании, за да не се счупи растежът под собствената си тежест.


- Кои са основните предизвикателства пред бизнеса ви в България?


- Би било много хубаво, ако наистина държавата повиши нивото на приоритет на ИКТ. Имаше идеи за следващия програмен период след 2013 г. да има отделна програма за ИКТ. Тези технологии, както и широколентовият интернет, също като магистралите, са двигател на икономиката. По отношение на кадрите - имаме традиции с Техническия университет. Изградили сме две лаборатории - една по системна интеграция и една по сградна автоматизация, където студентите провеждат упражненията си. Наскоро проведохме един курс за ИТ консултанти, който завършиха 20 души. От тях ще вземем 6-7 като стажанти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK