Износът към трети страни се увеличава, салдото остава отрицателно

Основните търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония и КитайИзносът на България за трети страни за периода януари-април на 2011 г. се е увеличил с 48.6% на годишна база и надвишава 4.9 млрд. лв., показват предварителните данни на НСИ. Основните търговски партньори на страната са Турция, Сърбия, Русия, Македония и Китай, които формират 48.2% от износа за трети страни през първите черири месеца на годината. Значително нараства експортът за ЮАР, Индия и Канада. Спад е отчетен при износа за Сирия, Перу, Сингапур, Обединените арабски емирства, Иран, Индонезия и Албания. През април 2011 г. износът за трети страни е нараснал с 31.3% спрямо същия месец на предходната година и достига 1.3 млрд. лв.


Вносът на България от трети страни за първите четири месеца на 2011 г. се е увеличил с 31.6% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 5.7 млрд. лв. Най-голямо увеличение на вноса има от държави като Казахстан, Обединените арабски емирства, ЮАР, Сингапур, Египет и Албания. Най-голям спад се наблюдава при импорта от Перу и Канада. През април 2011 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 13.8% спрямо същия месец на предходната година и достига близо 1.6 млрд. лв.


Външнотърговското салдо на България с трети страни за периода януари - април 2011 г. е отрицателно и достига 762.2 млн. лв. След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки, салдото остава със знак минус и възлиза на 349.4 млн. лв. Само за април 2011 г. външнотърговското салдо е негативно и достига 298.6 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK