Стопанската камара подкрепи увеличението на минималните доходи

Българската стопанска камара (БСК)  подкрепя увеличенито на минималните доходи, съобщиха от организацията. Правителственото решение е стимул за подобряване на квалификацията, нарастване на потреблението, ръста на инвестициите и техническото обновление, коментират оттам. Конкрентите решения обаче трябва да се вземат на ниво предприятие или бранш, акцентират от организацията.


За заплатите


В понеделник от камарата обявиха, че актуализацията на минималните работни заплати трябва да стане след 1 януари 2012 г. и то след като  бъде направена подробна оценка за въздействието на мярката върху икономиката.В сегашното си становище работодателите препоръчват промяната на минималната работна заплата да стане, като се отчетат преките и косвените ефекти. В противен случай това ще постави в затруднение голяма част от фирмите в България и, преди всичко малките и средни предприятия, които осигуряват основната част от работните места в страната. Според стопанската камара това решение ще принуди работодателите да закрият работни места и да освободят главно нискоквалифицираната работна ръка. Това ще доведе до допълнителен натиск върху обществените фондове и дисбаланс в приходната и разходната части на държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО).
За пенсиите


Актуализацията на пенсиите трябва да се извърши с еднакъв процент за всички в зависимост от осигурителния доход, инфлацията и ръста на БВП, казват от БСК. Според работодателите индексирането на най-ниските пенсии "награждава" една част от осигурени лица, които не са внасяли дължимите вноски и са лъгали обществото, и "наказва" хората с по-високи пенсии, както и получаващите т.нар. "стари пенсии", които са били коректни и изрядни спрямо пенсионно-осигурителната система.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK