300 лв. е изхарчил българинът за лекарства през 2010 г.

За миналата година българинът е изхарчил средно по 300 лв. за лекарства и хранителни добавки, съобщи деканът но Фармацевтичния факултет на МУ в София доцент Николай Данчев, цитиран от БНР. Според него за 2010 година пазарът е отбелязал ръст от 14%. Продадени са медикаменти за над 2 млрд лева.За лекарства без рецепта, избрани по собствено усмотрение, българинът е дал средно по 50 лева през 2010. Най-честите лекарства за самолечение са средствата против грип, простуда, витамини и минерали. С рецепта са се купували най-много лекарствата за язви, киселини и диарии, както и за сърдечно-съдови заболявания и за ракови заболявания. "Наличието на пазара на над 7 хиляди различни търговски наименования на медикаменти, второ заболеваемостта в някои случаи се е увеличила също", обяснява доцент Данчев пред БНР.


20-30% от купените лекарства обаче остават неизпити, защото хората се плашат от противопоказанията и лекарствените взаимодействия, описани в листовките.Тази година се забелязва увеличение на ръста на продажбите за първите месеци 15.7% в сравнение с първите 3 месеца на миналата година. Експертите обясняват това с грипната епидемия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK