Поредна процедурата по несъстоятелност за "Химко"

Тя е по искане на БЕХ и НЕК, тъй като заводът не изпълнява одобреният от съда оздравителен план Състав на Окръжния съд във Враца ще заседава утре по дело за възобновяване на процедурата по несъстоятелност на "Химко" по искане на основните кредитори "Булгаргаз" и НЕК, съобщи говорителят на съда Снежана Наумова, цитирана от БТА.Искането на "Булгаргаз" и НЕК за подновяване на процедурата по несъстоятелност на торовия завод във Враца е, защото не се изпълнява одобреният от съда оздравителен план на дружеството "Ново Химко", както и че не се плащат признатите задължения към двете компании, посочи Наумова.


Оздравителният план бе одобрен от съда през 2007 г. като "Ново Химко" получи собствеността върху "Химко" и се задължи да изплати редуцираните дългове към "Булгаргаз" в размер на почти 54 милиона и към НЕК - над 21 милиона лева, както и други задължения към работници и други кредитори. Готова е назначената от съдебния състав в предишно заседание специализирана съдебна експертиза, която трябва да покаже има лии какво е изпълнението на оздравителния план, посочиха от съдебната палата. По данни на ръководството на "Ново Химко" след2007 г. са изплатени 3 милиона лева задължения към работниците на завода. Платени са още към бившата Агенция за държавни вземания 5,5 милиона лева задължения към държавния бюджет, а на "Булгаргаз" са върнати 1,3 милиона лева и почти 600 000 лева -на НЕК. Съдът трябва да разгледа още внесения изпълнителен лист за над 20 милиона лева от НЕК, както и молбата на Националната агенция по приходите да бъде присъединена към основните кредитори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK