Синдикатите ще протестират срещу приватизацията на "Благоевград" БТ

Профсъюзите КНСБ и "Подкрепа" организират утре мълчалив протест срещу приватизацията на "Благоевград" БТ. Те настояват да не се приватизира печеливша фирма в условията на криза и при липсата на социални гаранции за работещите. Това коментираха профсъюзните лидери в благоевградското предприятие Владимир Христов и Христо Япраков, цитирани от БТА.


В днешния си брой в. Пари писа, че половината кандидати за "Булгартабак" не са ясни. Десет дружества са закупили документация за участие в конкурса, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол в петък (АПСК). Сред кандидатите са три от международните гиганти в цигарения бизнес, които имат сериозен бизнес в България - British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI) и Philips Morris, както и корейската KT&G. Освен тях документи са закупили българската Kings Tobacco, две адвокатски дружества, две австрийски дружества и американски инвестиционен фонд. Не е ясно от името на кого действат поне четири от дружествата, така че тепърва са възможни изненади при кандидатите за цигарения холдинг (повече подробности вижте в карето). На 4 юли ще стане ясно кой проявява реален интерес към тютюневия холдинг, тъй като тогава е срокът за подаване на предварителни заявления за участие.


Според Христов не може единственият довод за приватизацията да е, че бюджетът е издънен и трябва да се напълни. Оповестените условия за конкурса според него целят "Булгартабак" да бъде купен от български бизнесмени за жълти стотинки.Двата синдиката още миналия месец са писали на премиера Бойко Борисов, че приватизацията на холдинга се подготвя в нечий интерес, различен от държавния. Изказва се възмущение "от фалшивия диалог с представителите на браншовите синдикални организации, целящ единствено да осигури временен социален мир". Профсъюзните лидери недоволстват от недостатъчната според тях борба с контрабандата на цигари и настояват шефът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов и министърът на икономиката Трайчо Трайков да бъдат отстранени.Синдикатите предупредиха, че утре на протеста политиците не са добре дошли.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK