БТПП пуска платформа срещу нелоялни работодатели

Българска търговско-промишлена палата (БТПП) ще се бори със сивата икономика, чрез сайт - "виртуална социална академия". В сайта може да се подават всякакви сигнали за нарушено трудово правоотношение. Платформата съдържа и възможности за справки, самообучение и сигнали на работодатели за заети лица и ще обхваща само няколко сектора - хранително-вкусовата промишленост, напитките, облекло и текстил, строителство и хотелиерство и ресторантьорство.


Сигналите за нередности, които постъпят в БТПП чрез портала ще бъдат събирани и анализирани. След като се съберат ще бъдат предадени в съответните контролни органи. Според председателя на палатата Цветан Симеонов по този начин има по-голяма вероятност контролните органи да обърнат внимание на сигнала. "Едно е малка фирма да подаде сигнал, а друго БТПП", обясни Симеонов. Той допълни още, че ако забележат тенденция при определени нарушения ще инициират законови промени. От БТПП уточниха още, че целта е да се види къде са най-честите нарушения и да се намери начин да се отстранят.


Цветан Симеонов, обаче сигнализира, че контролните органи правят проверки на изрядните фирми и това е огромен недостатък, защото няма как да се намали делът на сивата икономика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK