Apple и Nokia си стиснаха ръцете за патентния спор

Финландския мобилен гигант Nokia спечели двугодишната си съдебна битка с Apple за неправомерно използване на нейни патенти. Двете компании сключиха извънсъдебно споразумение, според което Apple ще обещети конкурентът си Nokia  с еднократно плащане, чийто рамер не се разкрива. Компанията на Стив Джобс ще трябва да заплаща и лицензионни такси, когато използва спорните технологии. Nokia настоява да й бъдат изплатени такива такси и за всички продадени след 2007 г. продукти на Apple, в които са използвани нейни патенти.


Претенциите на Nokia обхванащат технологии за  безжичен пренос на данни,  кодиране на  речта, сигурност и криптиране. Патентите на Nokia обхващат и тъчскрийн технологиите и мобилните магазини за програми, които според финландците са патентовани повече от 10 години, преди да бъдат въведени в iPhone и други продукти на Apple.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK