Съдът отложи делото за  "Химко" 

Поне още един месец врачанският торов завод "Химко" ще се води поне на хартия компания в състояние да изпълнява своята дейност. Днес Врачанкият окръжен съд отново отложи делото по обявяване на компанията в несъстоятелност. Според информация на pari.bg вещото лице назначено да изготви експертиза доколко компанията е в състояние да изпълнява задълженията си е поискало още време. Така следващото заседание на съда ще се проведе на 19 юли и отново ще бъде при закрити врати.


Реална дейност в "Химко" няма от дълго време като производството в компанията беше спряно през 2005 г., а дълговете на дружеството към "Булгаргаз" и "НЕК" достигнаха близо 150 млн. лв. С решение от 2007 г. Врачанският окръжен съд обаче прие оздравителната програма на "Ново Химко" на стойност 85 млн. лв., като му предостави собствеността на предприятието. Според него, на най-големите кредитори на "Химко" - "Булгаргаз" и НЕК, заедно с бившата Агенцията за държавни вземания, трябва да бъде изплатена цитираната сума в продължение на 18 години, с три години гратисен период. Заради неизпълнението на тази процедура от сегашния собственик "Булгаргаз" и "НЕК" заведоха дело за ново обявяване в несъстоятелност. НЕК иска 20.5 милиона лв., като електрическата компания дори е подала молба да си извади изпълнителен лист.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK